Paperclip voor ouders 📎
Dit is de paperclip voor ouders! Onze wekelijkse digitale nieuwsbrief voor ouders/verzorgers van Stad & Esch met actuele inhoud. Deze wordt, vanaf dit schooljaar, elke vrijdag gepubliceerd op deze pagina en verspreid via de Stad & Esch app.
U leest hem eenvoudig door naar beneden te scrollen ⬇️
Ook kunt u direct naar een specifiek onderwerp navigeren via het rechtermenu. Leest u de paperclip op uw telefoon of tablet? Klik dan op het bruine bolletje met vergrootglas 🔎 om direct naar specifieke onderwerpen te navigeren.
hieronder leest u de paperclip van 28 maart 2025
Iedereen
aanvraag jonge mantelzorgwaardering
Van 11 maart tot en met 23 april kunnen jonge mantelzorgers in de gemeentes Meppel en Westerveld de mantelzorgwaardering aanvragen. Groeit uw kind (6 t/m 17 jaar) op met bijvoorbeeld een zieke ouder of een gehandicapt broertje of zusje, dan is uw kind een jonge mantelzorger en kan hij/zij de mantelzorgwaardering aanvragen. Op de onderstaande flyers staat wat deze waardering precies inhoudt en hoe deze waardering aangevraagd kan worden:
Wilt u dit als ouder/verzorger onder de aandacht brengen bij uw kind als hij/zij hiervoor in aanmerking komt?
Meppel
Verkeerssituatie langs Jaagpad gewijzigd in verband met bouw hoogspanningsstation
Vanaf 1 april start aannemer Heijmans in opdracht van netbeheerder TenneT met de bouw van een nieuw hoogspanningsstation op industrieterrein Meppel Noord. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot en met 2028. Voor de werkzaamheden rijdt er zwaar verkeer van en naar de bouwlocatie. Het bouwverkeer gaat hierbij gedeeltelijk over het Jaagpad, een belangrijke fietsroute voor onder andere scholieren die van en naar Meppel gaan. Voor de veiligheid zijn er bouwborden geplaatst langs de bouwroute en in de omgeving van de bouwlocatie. En geldt er een verlaagde maximale snelheid.
De aannemer heeft tips gegeven voor leerlingen die op de fiets langs deze route komen om de bouwlocatie veilig te passeren. Deze tips delen we graag met u, zodat u deze met uw zoon/dochter kunt bespreken als hij/zij langs die route naar school komt:
'Ben je op weg naar school en kom je ons tegen? Zoek altijd oogcontact met de chauffeur van de vrachtwagen als je afslaat of oversteekt. Ga op een veilige plek staan als je even moet wachten. Als je de chauffeur niet kan zien, dan kan hij jou waarschijnlijk ook niet zien. Vraag je daarom altijd af: ‘Ben ik in beeld?’
Onthoud deze vuistregels: blijf rechts achter de vrachtwagen en houd minimaal drie meter afstand. Op deze manier kan de vrachtwagen jou altijd zien en voorkomen we samen ongelukken.'
& wat hebben we beleefd
diever: Opdracht Energiebronnen en duurzaamheid
Vorige week heeft de klas DT3A de opdracht 'Energiebronnen en Duurzaamheid' afgerond, waarbij de leerlingen niet alleen kennis opdeden over verschillende energiebronnen, maar ook de link legden naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).
In deze praktijkgerichte opdracht onderzochten de leerlingen zowel fossiele brandstoffen als hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. Ze verdiepten zich in de energietransitie in Nederland en de impact van energiegebruik op het milieu. Het was een kans om na te denken over SDG 7: Betaalbare en Duurzame Energie en SDG 13: Klimaatactie, twee doelen die de leerlingen hebben gebruikt als basis voor hun onderzoek en presentaties.
Tijdens de groepsopdracht kozen de leerlingen een energiebron en onderzochten ze niet alleen het gebruik en de voordelen, maar ook de milieu-impact en de bijdrage aan de wereldwijde klimaatdoelen. De presentaties, variërend van PowerPoints tot posters en video’s, lieten zien hoe we samen kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Het was mooi om de inzet van onze leerlingen en hun betrokkenheid bij het realiseren van een duurzamere wereld te zien.

keuzevak maritiem wederom een succes!
Afgelopen vrijdagmiddag is het keuzevak maritiem: Werken en leven aan boord van een schip wederom succesvol afgesloten!
Zestien avontuurlijke leerlingen (afkomstig van Stad & Esch, Terra, Greijdanus, SG Eekeringe, RSG Tromp Meesters en Talentstad Zwolle) hebben twee weken lang hun reguliere lessen ingeruild voor allerlei activiteiten die te maken hebben met scheepvaart. Van schiemanswerk tot roeien, wrikken, regels op het water, een schip zeeklaar maken, koken aan boord en met als kers op de taart... vier dagen lang meevaren op de Ab Initio, het hagelnieuwe leerschip van STC Rotterdam (Scheepvaart en Transport College), oftewel dè maritieme onderwijsinstelling in Nederland.
Het waren lange en intensieve dagen en het was hard werken aan boord van een schip, maar ondanks dat hebben de leerlingen zich ontzettend vermaakt, veel geleerd en zich fantastisch gedragen.

lyceum: positief roddelen
De leerlingacteurs van het Lyceum ontvingen dinsdag 25 maart een masterclass van Leo Bormans over 'De kracht van positieve feedback'. De inhoud sloot naadloos aan bij wat de leerlingacteurs behandelen tijdens de opleiding. Zo moesten de leerlingen tijdens een werkvorm echt focussen op de ander, niet over zichzelf beginnen, geen oordeel hebben en alleen hoe- en wat-vragen stellen.
De masterclass werd afgesloten met een spel waarbij positief geroddeld werd over elkaar. De leerling waarover geroddeld werd mocht zijn/haar groepsgenoten niet aankijken en aan het eind werd hij/zij verrast met een kaartje met daarop een positieve eigenschap die volgens de groepsgenoten het best passend was. Dit zorgde voor ongemak bij de leerlingen, maar nog meer leerlingen die groeiden van alle mooie positieve woorden die ze van anderen hoorden. Conclusie? Eigenlijk benoemen we veel te weinig de mooie, positieve kanten van een ander!
Nog een paar weetjes en one-liners....
- Optimisten leven 7 jaar langer dan pessimisten.
- Geluk is niet maakbaar, maar gedrag is stuurbaar.

Lyceum: de knikkers van Qadir
De leerlingen uit VSL2, A3 en VG3 hebben dinsdagmiddag in de Engelenbak van Schouwburg Ogterop geluisterd naar het verhaal van Qadir Nadery, die samen met Leo Bormans kwam vertellen over hun boek ‘De knikkers van Qadir’. Het boek gaat over de vlucht die Qadir samen met zijn gezin heeft doorgemaakt, van Afghanistan naar België.
De leerlingen hadden zich goed voorbereid door het boek te lezen en vonden het indrukwekkend om het aangrijpende verhaal te horen van de man die het allemaal zelf mee heeft gemaakt. Qadir gaf hen mee dat hij geen slachtoffer wil zijn, maar gebruik wil maken van de kansen die hij nu heeft. Hij drukte de leerlingen op het hart dat het een groot geschenk is dat ze elke dag naar school kunnen, ook al voelen ze dat zelf niet altijd als een cadeau. ‘Jullie wonen in de Efteling, maar jullie zijn dat vergeten.’
Het was een mooie middag, waarin Qadir de leerlingen op het hart drukte niet bang te zijn, maar hoopvol.

Blog Jennita Troost, docente Engels
Lees hieronder de nieuwste blog van Jennita Troost over Skills The Finals waar twee leerlingen van Mobiliteit & Transport aan mee hebben gedaan.
Praktische zaken
INLOGGEGEVENS MAGISTER KWIJT/VERGETEN
Kunt u niet (meer) inloggen in Magister, omdat u uw inloggegevens kwijt of vergeten bent? Neem dan contact op met oudersdigitaal@stadenesch.nl, zij helpen u graag! ziek-, afwezig- en beter melden via MagisterVia Magister kunt u uw kind ziek of beter melden, u kunt zelf medische afspraken doorgeven en u kunt afwezigheid vanwege familieomstandigheden melden. LET OP: De tegel ziekmelden verandert op het moment van ‘ziek melden’ in ‘beter melden’. Indien uw kind weer naar school gaat, dient u hem/haar zelf weer beter te melden in Magister! De afwezigheid van uw kind kunt u ook nog steeds blijven melden via de Stad & Esch app, maar onze voorkeur gaat uit naar het melden via Magister. Wijzigen contactgegevensHeeft u een ander mailadres of telefoonnummer? In Magister kunt u zelf uw contactgegevens wijzigen.
Een nieuw woonadres of andere wijzigingen kunt u doorgeven via oudersdigitaal@stadenesch.nl, dan wordt het verwerkt in ons systeem. Verzonden naar oudersAlle brieven die de afgelopen periode verstuurd zijn, zijn te vinden via uitgaande post op onze schoolwiki en heeft u ontvangen via onze app en/of per mail. |
& tot de volgende paperclip
Archief
- paperclip 21 maart
- paperclip 14 maart
- paperclip 7 maart
- paperclip 28 februari
- paperclip 13 februari
- paperclip 7 februari
- paperclip 31 januari
- paperclip 24 januari
- paperclip 17 januari
- paperclip 10 januari
- paperclip 20 december
- paperclip 13 december
- paperclip 6 december
- paperclip 22 november
- paperclip 15 november
- paperclip 8 november
- paperclip 25 oktober
- paperclip 18 oktober
- paperclip 11 oktober
- paperclip 27 september
- paperclip 13 september
- paperclip 6 september