Paperclip voor ouders

Paperclip voor ouders 📎

Dit is de paperclip voor ouders! Onze wekelijkse digitale nieuwsbrief voor ouders/verzorgers van Stad & Esch met actuele inhoud. Deze wordt, vanaf dit schooljaar, elke vrijdag gepubliceerd op deze pagina en verspreid via de Stad & Esch app.

U leest hem eenvoudig door naar beneden te scrollen ⬇️
Ook kunt u direct naar een specifiek onderwerp navigeren via het rechtermenu. Leest u de paperclip op uw telefoon of tablet? Klik dan op het bruine bolletje met vergrootglas 🔎 om direct naar specifieke onderwerpen te navigeren.

hieronder leest u de paperclip van 17 april 2025

Voor iedereen

jaarkalender

De jaarkalender kunt u vinden in onze app en via onze schoolwiki. We gaan weer een tijd tegemoet van feestdagen en vakanties en daarom zetten we even kort een aantal belangrijke data voor u op een rij:

  • Paasvakantie: vrijdag 18 april t/m maandag 21 april 
  • Meivakantie: maandag 28 april t/m dinsdag 6 mei
  • Start Centraal Examen 1e tijdvak: 9 mei 
  • Hemelvaartsdag en vrije dag: donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei 

verzoek om vragenlijst in te vullen voor beter onderwijs

Helpt u mee aan (nog) beter onderwijs? Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voert een onderzoek uit naar de aantrekkingskracht van verschillende schooltypen. Onderzoek wijst uit dat brede scholengemeenschappen bijdragen aan meer kansengelijkheid. Onder brede scholengemeenschappen worden scholen verstaan die meer dan drie onderwijsrichtingen (pro, vmbo, havo, vwo, etc.) aanbieden. Het ministerie wil graag beter begrijpen wat deze scholen juist wel en niet aantrekkelijk maakt voor ouders, leerlingen en onderwijsmedewerkers. 

Wilt u meedoen aan dit onderzoek, klik dan hier om de vragenlijst in te vullen.

MR en Ondersteuningsplanraad zoeken lid oudergeleding

De kwaliteit van onderwijs hangt nauw samen met het draagvlak dat er is voor het beleid. Dit draagvlak wordt vergroot door een gezamenlijke inbreng van personeel, ouders, en leerlingen in de medezeggenschapsraad. Lijkt het u leuk om een plek als ouder in te vullen in deze medezeggenschapsraad en ongeveer tien keer per jaar gesprekspartner te zijn van de schoolleiding? Of wilt u meer informatie over wat er dan van u verwacht wordt? Neem contact op door een email te sturen naar mr@stadenesch.nl

Maar dat is nog niet alles. Want elk samenwerkingsverband, in ons geval Meppel – Hoogeveen – Steenwijk, heeft een ondersteuningsplanraad (OPR). Deze kunt u vergelijken met een bovenschoolse Medezeggenschapsraad waarin ouders, personeel en soms ook leerlingen meepraten over de ondersteuning die scholen bieden aan leerlingen met een extra ondersteuningsvraag.

De OPR moet eens per vier jaar instemming geven op het ondersteuningsplan waarin beschreven wordt hoe passend onderwijs wordt vormgegeven in onze regio maar heeft daarnaast nog andere taken. Klik hier voor meer informatie.

Lijkt het u interessant en zou u ook in het OPR willen zitten? Neem dan contact op met Joost Eisses via mr@stadenesch.nl of met de genoemde contactpersonen in de bijlage.

Meppel

Rookplek bij het Beroepencollege: een stap richting een rookvrije school

De werkgroep ‘Rookvrije Generatie’ werkt al een tijdje samen met verschillende partners, zoals de gemeente Meppel, Drenthe College, VNN, Sporthal Ezinge en de GGD, om te bouwen aan een rookvrije toekomst op het Onderwijspark Ezinge.

Waarom dan een rookplek?
Het klinkt misschien tegenstrijdig; een rookplek terwijl we juist rookvrij willen worden, maar het is een bewuste keuze. Door een vaste rookplek aan te wijzen, verkleinen we de ruimte rondom school waar nu vaak gerookt wordt. Dat maakt het overzichtelijker en veiliger. Handhaven wordt zo ook een stuk makkelijker dan nu het geval is.

We willen niet van de ene op de andere dag naar een volledig rookvrije school gaan, omdat een 'cold turkey'-aanpak vaak voor weerstand en verwarring zorgt. Door dit stap voor stap aan te pakken, maken we de overgang realistischer en beter werkbaar voor iedereen.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf vandaag, donderdag 17 april, komt er bij de uitgang van het Beroepencollege (richting het station) een rookplek. Dit is de enige plek waar leerlingen en medewerkers na de meivakantie nog mogen roken of vapen. Roken op een andere plek op het schoolterrein is vanaf dan dus niet meer toegestaan.

Wat als een leerling zich niet aan de afspraak houdt?
Wie buiten de rookplek rookt of vapet, krijgt te maken met de volgende stappen:

  • Eerste keer: één uur nablijven in het verzuimlokaal en melding logboek/mentor
  • Tweede keer: één uur nablijven in het verzuimlokaal en de mentor belt de ouder(s)/verzorger(s) met de mededeling dat de betreffende leerling voor de tweede keer heeft gerookt op een niet toegestane plaats en dat bij een derde keer de leerling zal worden geschorst voor één dag
  • Derde keer: één dag externe schorsing
  • Meer dan drie keer: drie dagen externe schorsing en een melding bij LPA (leerplichtambtenaar)/inspectie

Handhaven: we spreken elkaar aan
Wanneer een leerling buiten de rookplek rookt, spreken we hem/haar daarop aan en moet hij/zij zich melden bij de balie of bij de verzuimcoördinator, die dit noteren in Magister. Werkt de leerling niet mee? Dan mag er een foto of kort filmpje gemaakt worden, zodat er kan worden uitgezocht om welke leerling het gaat.

Wat is het grotere doel?
Dit is een eerste, belangrijke stap richting een rookvrije school en een rookvrije generatie. We gaan door met het zetten van stappen en houden u natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

& wat hebben we beleefd

beroepencollege: bedrijfsexcursie remeha apeldoorn 

Vorige week woensdag hebben de derde- en vierdejaars leerlingen met het profiel Produceren, Installeren & Energie (PIE) een bedrijfsexcursie gehad naar Remeha in Apeldoorn.

Remeha is een toonaangevend bedrijf dat onder andere verwarmingstoestellen ontwikkelt en fabriceert. Momenteel zijn ze erg actief met de energietransitie en zoeken ze naar alternatieven voor gas, zoals waterstof en warmtepomptechniek.

De leerlingen zijn de dag gestart met een uitleg over de geschiedenis van het bedrijf. Daarna kregen ze een verzorgde lunch aangeboden. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door de fabriek. Het was een leerzame en geslaagde dag!

Praktische zaken 


INLOGGEGEVENS MAGISTER KWIJT/VERGETEN

Kunt u niet (meer) inloggen in Magister, omdat u uw inloggegevens kwijt of vergeten bent? Neem dan contact op met oudersdigitaal@stadenesch.nl, zij helpen u graag!

ziek-, afwezig- en beter melden via Magister 

Via Magister kunt u uw kind ziek of beter melden, u kunt zelf medische afspraken doorgeven en u kunt afwezigheid vanwege familieomstandigheden melden. LET OP: De tegel ziekmelden verandert op het moment van ‘ziek melden’ in ‘beter melden’. Indien uw kind weer naar school gaat, dient u hem/haar zelf weer beter te melden in Magister! De afwezigheid van uw kind kunt u ook nog steeds blijven melden via de Stad & Esch app, maar onze voorkeur gaat uit naar het melden via Magister.

Wijzigen contactgegevens

Heeft u een ander mailadres of telefoonnummer? In Magister kunt u zelf uw contactgegevens wijzigen. 

  • Klik op 'wijzig' rechtsboven
  • U komt in het scherm 'Mijn gegevens'.Hier kunt u de gewenste gegevens invoeren.
    Sla de gewijzigde gegevens op door op 'contactgegevens opslaan' te klikken.

Een nieuw woonadres of andere wijzigingen kunt u doorgeven via oudersdigitaal@stadenesch.nl, dan wordt het verwerkt in ons systeem.

Verzonden naar ouders

Alle brieven die de afgelopen periode verstuurd zijn, zijn te vinden via uitgaande post op onze schoolwiki en heeft u ontvangen via onze app en/of per mail.

& tot de volgende paperclip

Archief