Hart voor kunst

Creativiteit voor al onze leerlingen

Dat Stad & Esch geen cultklassen, creativiteitsklassen of cultuurklassen heeft ligt besloten in het feit dat de ontwikkeling van creativiteit en creatieve vaardigheden binnen Stad & Esch zó belangrijk wordt gevonden dat alle leerlingen binnen alle opleidingen kunstvakken volgen.

In de eerste twee leerjaren krijgen alle leerlingen van Stad & Esch alle vier de kunstvakken: beeldende kunst en vormgeving (tekenen en handvaardigheid), muziek, theater (drama) en dans. In de het derde leerjaar (vmbo-tl, havo, vwo en gymnasium) kiezen leerlingen 2 van de 4 kunstvakken en na het derde leerjaar kunnen leerlingen 1 kunstvak kiezen als examenvak. In de beroepsgerichte bovenbouw vmbo (basis en kader) kunnen leerlingen creatieve keuzedelen kiezen.

We zijn er trots op dat meer dan 100 leerlingen in onze tl, havo en vwo examen doen in een kunstvak: beeldende kunst en vormgeving, drama, dans en muziek.

In dit mooie filmpje delen onze kunstdocenten en onze leerlingen hun ervaringen.

HART VAN EZINGE

Het Hart van Ezinge in Meppel bruist en straalt! Het is het podium geworden waar de creatieve talenten van onze leerlingen zichtbaar worden en waar zij in de schijnwerpers staan, een kloppend hart vol kunst. Met het onderwijs op Stad & Esch willen we leerlingen optimaal voorbereiden op de uitdagingen van de 21e eeuw.

HART VAN DIEVER

Onze nieuwe theaterzaal in Diever is het hart van Diever! Hier hebben de creatieve vakken theater, dans en muziek een prachtige werkplek gekregen.

Agenda

DatumActiviteit
donderdag 12 december 2019'Waterdicht' | Monologenvoorstelling klas 4 havo/vwo kunst drama
donderdag 16 januari 2020Op Tournee | Voorstelling door basisschoolleerlingen groep 8
vrijdag 31 januari & zaterdag 1 februari 2020Open dagen Stad & Esch Meppel
vrijdag 7 februari 2020Open dag Stad & Esch Diever
donderdag 13 februari 2020'Gelijkheid' | Voorstelling klas 1 havo/vwo TWK
2 t/m 6 maart 2020Cultuurweek | Culturele dagen voor alle leerjaren en niveaus
vrijdag 6 maart 2020Culturele Avond | Open podium
woensdag 11 maart 2020'Wij & de wereld' | Examenvoorstelling klas 5 havo/vwo kunst drama
donderdag 12 maart 2020'West Side Story' | Examenvoorstelling klas 6 vwo kunst drama
donderdag 2 april 2020'IK' | Eindvoorstelling klas 4 en 5 tl/havo/vwo kunst drama en dans
vrijdag 3 april 2020'Wat nu?' | Examenconcert klas 5 en 6 havo/vwo kunst muziek
donderdag 16 april 2020Spiegel Historiael | Samenwerking klas 5 vwo beeldend, geschiedenis, Nederlands en maatschappijleer
donderdag 16 april 2020Op Tournee | Voorstelling door basisschoolleerlingen groep 8
woensdag 20 mei 2020'Teksttoneel' | klas 3 tl kunst drama
donderdag 25 juni 2020 'De Rode Prinses' | Jeugdvoorstelling klas 4 havo/vwo kunst drama  voor basisschoolleerlingen

Activiteiten

Column: Monologenvoorstelling 'Waterdicht'
(door Caroline Ritsema, leerling)

In onze theatergroep kregen we de opdracht om een monoloog te schrijven. In je eentje, want dat is waar een monoloog om draait: een monoloog is een toneelstuk dat je alleen opvoert. Ik vond deze opdracht gelijk leuk, maar ik merkte aan mijn andere klasgenoten dat ze het spannend vonden. Dat is natuurlijk ook logisch, want je bent alleen. De opdracht moesten we daarom ook voor elkaar voordoen, hier kregen we geen cijfer op. Toen kwam het nieuws dat we in de maand december een toneelstuk gingen presenteren voor alle ouders. Dat toneelstuk zou bestaan uit allemaal monologen die met elkaar te maken hebben en die dus goed op elkaar doorlopen. Het toneelstuk heet 'Waterdicht' en gaat over een vriendschap die uiteindelijk tot moord uitloopt: een vriend die zijn vriend zou hebben vermoord. Is dat eigenlijk wel zo? In het toneelstuk word je meegenomen door rechercheurs van vroeger en nu, getuigen, de dader, mogelijke daders en familie.

Ik vond het erg leuk om hieraan mee te mogen werken. Mijn theaterdocente is echt geweldig: ze weet precies hoe ze iets moet brengen en geeft je tips die je verder helpen. Het was vooral ook heel erg gezellig. Op de dag van de voorstelling waren we vrij van andere lessen, zodat we konden repeteren. Toen kwam het grote moment; de generale repetitie ging goed, we waren nu klaar voor de ‘echte’ voorstelling. Dat ging ons toch een partijtje goed! Iedereen, maar dan ook echt iedereen was geweldig. Applaus voor ons, maar we mogen zeker mevrouw Kuiper en de technische mannen niet vergeten, zonder hun was het allemaal niet gelukt!

Kortom, het was een top ervaring die ik niet snel zal vergeten.

Stad & Esch-leerlingen ondergedompeld in kunst tijdens Cultuurdagen
Van de praktijkschool tot het gymnasium: 1800 leerlingen van Stad & Esch beleefden van 4 tot 8 februari 2019 de eerste editie van de Cultuurdagen met hun jaargenoten. Elk leerjaar stortte zich één dag in kunst en cultuur. Daarbij volgden ze workshops en woonden ze voorstellingen bij.

Het Hart van Ezinge, het bruisende centrum van Stad & Esch waar de kunstvakken worden gegeven, ademde een levendige sfeer tijdens de Cultuurdagen. Iedereen, van leerlingen tot docenten, was bezig met kunst. Daar ontstond een samensmelting van kunstzinnige activiteiten. Elk leerjaar deed één dag mee en had zo een eigen cultuurdag, waarbij leerlingen van alle opleidingsniveaus naast elkaar kwamen te staan. Waar leerlingen van tevoren misschien wat huiverig waren voor hun programma, waren de reacties na afloop louter positief en enthousiast.

Voor elk leerjaar stonden er andere workshops en voorstellingen op het programma. Dit jaar stonden er workshops zoals song writing, goochelen, film acteren, theatersport, zeefdrukken en streetbeats op het programma. Bij een workshop grime gingen leerlingen aan de slag om wonden na te maken, die leken haast levensecht! Dit was de eerste keer dat Stad & Esch de Cultuurdagen organiseerde, en de school hoopt dat het volgend jaar weer kan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de leerlingen op deze manier door de jaren heen tijdens de Cultuurdagen te maken krijgen met verschillende kunstdisciplines.

Column: Stad & Esch & de culturele avond
(door Mark Robijn, theaterdocent)

Vrijdagavond 5 april was het zover. Een open podium voor alle talenten van Stad & Esch. Als theaterdocent kom je af en toe al wat talenten tegen in de les, maar een open podium is altijd verrassend. Leerlingen geven zichzelf op en die passie zie je terug in hun perfomance. Zo zijn er veel dames die goed kunnen zingen en zelfs leerlingen die hun eigen lied componeren als volleerde singer-songwriters. De muziekdocenten worden emotioneel als een examenleerling meerdere acts begeleid op de vleugel en als klapper op de vuurpijl realtime een lied componeert met elektrische piano, drum, bas gitaar en laptop. De presentator heeft ook talent voor presenteren. Een leerling met gevoel voor timing en humor, maar altijd dienstbaar voor de acts die gespeeld hebben. Dit alles wordt begeleid door twee leerlingen die al weken heel fanatiek de theatertechniek beheren in de theaterzaal. Mannen die graag hier later hun beroep van willen maken. De hele avond ademt een ontspannen sfeer uit met heel veel respect toe naar elkaar. Dansers die kippenvel krijgen van een liedje. Muzikanten die hardop lachen om een humoristische scene waarin een date “fantastisch” loopt. Kortom, een avond waar je als school alleen maar trots kan zijn dat je dit mag faciliteren en waar je de toekomst van kunst in goede handen ziet van de toekomstige generaties. Bedankt en tot volgend jaar!