Paperclip voor ouders

Paperclip voor ouders 📎

Dit is de paperclip voor ouders! Onze wekelijkse digitale nieuwsbrief voor ouders/verzorgers van Stad & Esch met actuele inhoud. Deze wordt, vanaf dit schooljaar, elke vrijdag gepubliceerd op deze pagina en verspreid via de Stad & Esch app.

U leest hem eenvoudig door naar beneden te scrollen ⬇️
Ook kunt u direct naar een specifiek onderwerp navigeren via het rechtermenu. Leest u de paperclip op uw telefoon of tablet? Klik dan op het bruine bolletje met vergrootglas 🔎 om direct naar specifieke onderwerpen te navigeren.

hieronder leest u de paperclip van 20 december 2024

Voor iedereen

uitnodiging masterclass naar inclusiever onderwijs bert wienen

Graag nodigen we u als ouder(s)/verzorger(s) namens onze stichtingen Voortgezet Onderwijs Meppel e.o. (VOMEO) en Promes van harte uit om de masterclass 'Naar inclusiever onderwijs' van Bert Wienen te bezoeken. Ga voor meer informatie en aanmelden naar onderstaande document.

uitnodiging opening en bezoek foto-expositie


& wat hebben we beleefd

diever: paarse vrijdag

Vrijdag 13 december was het Paarse Vrijdag. Leerlingen van de GSA (gender and sexuality alliance) hebben de school versierd, waaronder een prachtige paarse hoek, bij de hoge stoelen, waar de leerlingen o.a. een paarse nagellak konden scoren. Paarse Vrijdag gaat over identiteitsvorming. Dit is een universeel thema voor alle leerlingen. Iedereen is uniek en mag zijn, wie hij/zij/hen is.

Bovenbouwleerlingen zaten midden in de toetsweek, maar konden waar gewenst, de antwoorden schrijven met een paarse pen. Die pen mochten ze ook houden. De onderbouwleerlingen kregen op donderdag tijdens de dagstart een oefening met socratische gespreksvoering om te leren zonder oordeel te luisteren naar elkaar en door te vragen. Vrijdag tijdens dagstart werd de Paarse Vrijdag Krant uitgedeeld en werden er stellingen besproken over gender en identiteit.

Docenten die graag iets tijdens hun vakles wilden doen, konden in de docentenhandleiding 2024 van de Paarse Vrijdag Krant terecht. Voor meer informatie, zie o.a. www.paarsevrijdagkrant.nl en www.gsanetwerk.nl.

GSA-leerlingen en docenten

diever: LHBTQ in de Maoricultuur en de SDG's centraal tijdens aardrijkskundeles op Paarse Vrijdag

Vrijdag 13 december stond klas DHA3B van Stad & Esch Diever in het teken van Paarse Vrijdag met een inspirerende aardrijkskundeles over LHBTQ+ in de Maoricultuur. De les maakte niet alleen inzichtelijk hoe cultuur en geschiedenis bijdragen aan de acceptatie van LHBTQ, maar legde ook een koppeling met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) 5 en 10: Gendergelijkheid en Ongelijkheid verminderen.

De les startte met een artikel uit de Paarse Vrijdag Krant 2024 over wereldwijde LHBTQ-acceptatie, waarna de klas werd opgedeeld in groepjes om verschillende cultuurelementen te onderzoeken, zoals taal, kunst, familiebanden en religieuze waarden binnen de Maoricultuur. De leerlingen ontdekten hoe deze elementen bijdragen aan de maatschappelijke acceptatie van diversiteit. Hun bevindingen presenteerden ze aan het einde van de les.

Door te focussen op SDG 5 (Gendergelijkheid) bespraken de leerlingen hoe gelijke behandeling en waardering van LHBTQ+-identiteiten binnen de Maoricultuur een voorbeeld zijn van inclusiviteit. Tegelijkertijd sloot SDG 10 (Ongelijkheid verminderen) aan bij het gesprek over hoe culturen en samenlevingen ongelijkheden aanpakken en diversiteit omarmen.

Deze interactieve opdracht gaf leerlingen niet alleen kennis over een specifieke cultuur, maar motiveerde hen ook na te denken over hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een meer inclusieve en gelijke wereld. Dit initiatief, passend bij Paarse Vrijdag, benadrukte het belang van onderwijs in het bevorderen van begrip en acceptatie.

Een Warme Kerstviering op De Taalschool

Afgelopen donderdag hebben wij op De Taalschool een sfeervolle kerstviering gehad. De prachtig versierde aula bracht ons meteen in de feeststemming. De ochtend begon met een mooie, inspirerende speech, waarna iedereen kon genieten van een uitgebreid en heerlijk kerstbuffet met oliebollen, hamburgers en knapperige knijpertjes. Na het buffet werd het feest nog gezelliger. De leerlingen zongen enthousiast mee tijdens een vrolijke karaoke en sloten de viering af met een geweldig dansfeest op kerstmuziek. Dankzij de inzet van onze collega’s en de hulp van familieleden was het een groot succes! Een prachtige manier om samen het jaar af te sluiten.

Namens De Taalschool wensen wij iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! 🎄✨

Blog door Jennita Troost

een ode aan de vrouw

Ik wil dit jaar graag afsluiten met een ode aan de vrouw. Net als vele anderen ben ik gek op de Top 2000. Elk jaar loop ik mezelf weer te pijnigen om tot 35 nummers te komen. Niet dat ik het moeilijk vind om 35 goede platen te bedenken, juist helemaal niet. Ik heb er juist veel te veel. Dus het is een kwestie van ‘kill your darlings’.

Daarom heb ik dit jaar iets anders bedacht: ik ga alleen voor vrouwen. Dus alle mannen vielen af. Daar werd het meteen een heel stuk makkelijker van. Een heleboel nummers die normaal zeker in mijn lijst staan, haalden de lijst dus dit jaar niet, simpelweg omdat het niet door vrouwen gezongen wordt. Toch had ik ook dit jaar in de weken erna wel een paar keer het gevoel (na het bekijken van andermans lijsten) ‘o nee, deze had er ook in gemoeten, hoe kon ik die nou vergeten.’ Maar ja, net als elk jaar is het wat het is. Ingeleverd is ingeleverd. Eigenlijk net als toetsen op school, bij thuiskomst of bij het nabespreken denk je als leerling vaak, ‘tuurlijk dat wist ik wel’, maar ja ingeleverd is ingeleverd.

Muziek is voor mij altijd enorm belangrijk. Het kan ervoor zorgen dat mijn humeur weer opknapt. Vraag dit maar aan mijn leerlingen. Pas nog had ik gewoon een enorme slechte dag of eigenlijk had ik een hele slechte week en die hele slechte dag was de vrijdag. De koek was gewoon even op. Mijn leerlingen vroegen me ook; ‘nou mevrouw is er iets aan de hand ofzo, u bent echt strontchagrijnig’. En ja dat was ik. Dus dat gaf ik toe, maar ook dat ik er even niks aan kon doen. Twee leerlingen zeiden toen: ‘mevrouw, misschien moet u even een muziekje opzetten’. Nou dat vond ik eigenlijk wel een goed idee. Het paste wel op dat moment, het was vrijdagmiddag, de leerlingen waren lekker aan het werk, dus ik dacht ‘waarom niet?’ Dus ik zette Spotify op en koos voor mijn rap en hiphop lijst en binnen no time was ik een beetje aan het meezingen en -bewegen, wat ik al snel doe als ik goede muziek hoor. Ik knapte er direct van op. Zo fijn dat hier ruimte voor is en dat de leerlingen soms gewoon heel goed aanvoelen wat er nodig is.

Maar het kan me ook heel verdrietig, nostalgisch, blij en goed laten voelen, ook zorgt het ervoor dat ik me soms weer 16 voel. Zet maar eens een happy hardcore plaatje op in mijn buurt en ik vind het enorm moeilijk om stil te blijven staan en niet meteen te gaan ‘hakkuh’. In mijn lijst staan dan ook allerlei uiteenlopende nummers van allerlei vrouwen die ergens in mijn leven iets voor mij betekent hebben met hun muziek. En waarom nou een ode aan de vrouw? Nou simpel omdat ik zelf een vrouw ben, een prachtige dochter heb, een hele lieve moeder en fantastische vriendinnen.

En ook omdat vrouwen elkaar nogal eens afvallen. Ze roddelen over elkaar, kleineren andere vrouwen om zichzelf beter te voelen, liegen tegen elkaar, vertellen elkaars geheimen door, laten elkaar vallen en nog meer ellende. Geloof mij, ik ben echt geen heilige, van deze dingen heb ik er echt ook wel een aantal gedaan. Maar eigenlijk had ik altijd spijt achteraf. Waarom deed ik dat? Had ik dat echt nodig? Vaak is het ook bij mij gedaan. Ook dan vroeg ik mezelf af; waarom? Wat had ik gedaan dat zij dit mij aandeed?

Op school zie ik dit ook veel. Meiden die elkaar kleineren om zichzelf beter te voelen. Roddelen, geheimen doorvertellen, alles wat wij als volwassenen ook doen. Op scholen is er zelfs een naam voor; ‘meidenvenijn’. Niet best toch?

Dus voor alle vrouwen en meisjes: laten we elkaar niet afvallen, maar elkaar versterken. Het voor elkaar opnemen!

Om terug te komen waar ik begon. Ongeveer een week nadat ik mijn lijst ingeleverd had kreeg ik een mail waarin stond welke nummers de lijst gehaald hadden. Wat een schok, van alle jaren dat ik een lijst maak hebben nog nooit zoveel nummers de lijst niet gehaald. Dus ook hier valt nog wel wat winst te behalen voor de vrouw. Want in alle eerlijkheid, bestonden mijn lijsten van vorige jaren toch ook uit voornamelijk mannen…

Voor de mensen die benieuwd zijn welke nummers ik dan had ingediend hieronder een overzichtje. Fijne kerstdagen, geniet van de fantastische muziek, zowel man als vrouw, als band als wat dan ook en een goed uiteinde. 

Praktische zaken 


INLOGGEGEVENS MAGISTER KWIJT/VERGETEN

Kunt u niet (meer) inloggen in Magister, omdat u uw inloggegevens kwijt of vergeten bent? Neem dan contact op met oudersdigitaal@stadenesch.nl, zij helpen u graag!

ziek-, afwezig- en beter melden via Magister 

Via Magister kunt u uw kind ziek of beter melden, u kunt zelf medische afspraken doorgeven en u kunt afwezigheid vanwege familieomstandigheden melden. LET OP: De tegel ziekmelden verandert op het moment van ‘ziek melden’ in ‘beter melden’. Indien uw kind weer naar school gaat, dient u hem/haar zelf weer beter te melden in Magister! De afwezigheid van uw kind kunt u ook nog steeds blijven melden via de Stad & Esch app, maar onze voorkeur gaat uit naar het melden via Magister.

Wijzigen contactgegevens

Heeft u een ander mailadres of telefoonnummer? In Magister kunt u zelf uw contactgegevens wijzigen. 

  • Klik op 'wijzig' rechtsboven
  • U komt in het scherm 'Mijn gegevens'.Hier kunt u de gewenste gegevens invoeren.
    Sla de gewijzigde gegevens op door op 'contactgegevens opslaan' te klikken.

Een nieuw woonadres of andere wijzigingen kunt u doorgeven via oudersdigitaal@stadenesch.nl, dan wordt het verwerkt in ons systeem.

Verzonden naar ouders

Alle brieven die de afgelopen periode verstuurd zijn, zijn te vinden via uitgaande post op onze schoolwiki en heeft u ontvangen via onze app en/of per mail.

& tot de volgende paperclip

Archief